24. maaliskuuta 2010

Eka ajotunti takana

Vihdoin eilen oli sitten ensimmäisen ajotunnin aika. Käppäilin hyvissä ajoin ennen merkittyä aikaa peruutuskentälle, löysin sieltä listan mukaisen SA-1509:n (Scania 114G -sarjalainen, kuten muutkin kouluautot) ja rupesin tekemään treenimielessä ajoonlähtötarkastusta. Listaan oli merkitty myös peräkärry, joten rohkenin ajaa auton kiinni kärryyn siinä opettajaa odotellessani, koska asia kerran oli jo koulutettu ja harjoiteltu.

TTS:n liikenneopettaja saapui paikalle, ja seuraavassa hetkessähän sitä oltiinkin jo ajelemassa. Alkuun kierreltiin hetkisen aikaa Santahaminan kevättalvisen koppuraisia teitä, ja sitten ajeltiin Laajasalon ja Herttoniemen teollisuusalueen kautta Vuosaareen ja sieltä takaisin.

Erilaisilla henkilö- ja pakettiautoilla olen kyllä ajellut kortin saamisen jälkeen ihan kohtalaisesti, mutta kuorma-autoilla ei kovin montaa sataa metriä ole kertynyt C-inssin jälkeen. Siihen nähden suorastaan yllätyin, kuinka hyvin kuorma-auton ulottumat ja ajolinjat olivat nyt ajotunnilla hanskassa heti alusta alkaen, ja niistä sainkin opettajalta tunnin päätteeksi kehuja. Näin siitäkin huolimatta, että alla oli isoin koskaan ajamani auto, ja sen perässä roikkui vielä O2-luokan keskiakseliperävaunu. No, eipä se pikkukärry mutkissa kyllä kauheasti auton taka-akselia enemmän oikonutkaan, juuri sen verran vain, että piti vähän muistaa sitäkin peileistä tähystää.

Vaihteisto vaatikin sitten puolestaan taas hivenen enemmän totuttelua. Aluevaihteiston käyttö tuli kyllä autokoulun jäljiltä aika lailla selkärangasta, mutta varsinkin isommalta alueelta pienelle vaihtaessa tuli pari kertaa oltua liian hätäinen, ja lopputuloksena ajelinkin sitten ilman mitään vaihdetta. Mutta yleisesti ottaen kuorma-autolla ajaminen sujui kyllä yllättävänkin mallikkaasti, tosin tämä ajo olikin vain tämmöistä leppoisaa ajelua. Ainoat erityisemmät haasteet olivat pari matkalle sattunutta tiukahkoa käännöstä. Varsin pian luvassa on kuitenkin käsittelyharjoituksia kärryn kanssa kulmaan peruuttaen, ja maastoajoleiriäkin pukkaa parin viikon päästä, joten eiköhän tässä sitä lisähaastettakin ole pian luvassa ihan riittämiin.

***

Noin muutoin tämä viikko on mennyt juurikin ammattipätevyyskoulutuksen ja aketuksen parissa. Maanantain koulutuksessa oli maastoajon teoriaa sekä iltapäivän käytännön rasteilla Masiin ja SK-Sisuun tutustuminen, SK:n vinssin käyttö ja kitkaketjujen asentaminen Masiin. Tiistaina ajotunnin molemmin puolin treenailtiin asutuskeskustaistelun perusteita: taas symmetristä ampuma-asentoa, etenemistä, kulmien haltuunottoa sun muuta. Tänään keskiviikkona käsiteltiin sitten taas muun muassa autojen huoltoa, peräkärryjä, taas vaihteeksi ajo- ja lepoaikoja ja niin edelleen... huomenna on meikäläisen joukkueella taas, yllätys yllätys, asutuskeskustaistelun vuoro.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nice To Know -statistiikkaa

Sivulatauksia
hit counter
Uniikkeja kävijöitä
hit counter

Laskurit lyöty käyntiin 30.1.